Hea ja halb uudis

Kirjutas kadriko

Hea on see, et Eestis on juba alates 90ndate algusest vähenenud suitsetajate arv. Kuigi igasugu kampaaniaid peetakse tihti mõttetuteks (isegi olen nii arvanud), tundub, et need on siiski mingisugust mõju avaldanud. Praegu suitsetab meie väikese vabariigi tööealistest elanikest 26%.

Halb on aga see, et alkoholitarbimisel oleme Euroopas esikohal. Juba ainuüksi selline näiliselt süütu tegevus nagu õhtul teleka ees õlle- või veinijoomine on muutunud hullemaks sellevõrra, et kogused on läinud suuremaks. Teadagi värk: selle asemel, et osta peale tööd pudel-kaks õlut, võetakse ikka terve 4-pakk või sikspäkk. Kusjuures, mullegi on kohati tundunud, et üleüldine alkoholitarbimine on läinud suuremaks. Vahel mõtlen ikka, et Tartus ongi elu natuke pidusem ja ülikooliajal juuaksegi rohkem ja tehakse lollusi. Uuringu tulemusi nähes paneb aga mõtlema, et asi hakkab vist vaikselt mingeid piire ületama. Huvitav, mida nüüd need inimesed mõtlevad, kes leidsin, et hea mõte on panna alkoholimüügile kellaajaline piir peale?

Tore on aga muidugi see, et inimesed ise peavad oma tervislikku seisundit heaks.

5 vastukaja:

  1. Allar said...

    Ma ei saanud sellest aru, et kas sinuarvates paneb see piirang rohkem jooma?

    Minuarust on juba neli õlut ikka päris korralik kogus. Vähemalt igapäevaseks tarvitamiseks. Üleüldse muu alkoholi kui veini igapäevane joomine on minuarust juba probleem.

    Kui jätta vein kõrvale, siis ma suudan maksimaalselt kaks (kolm) ndalapäeva leida, millal oleks normaalne midagi juua. Sõltub muidugi ka elustiilist.
    See on ikka kohutav, kuidas mõned inimesed joovad. Ma pean silmas joodikuid. Neil võiks lihtsalt nööri ümber kaela siduda, et neil ei läheks jook kõrist alla (nagu linnupoegadega tehakse). (linnupoegadel uuritakse sel viisil söömisharjumusi(see ei tapa neid)).

    Mul endalgi vaatav juba mitmendat kuud üks viinapudel näkku, aga kohe üldse ei ole sellegam iskit tarka teha. Ja kõrvalolev vein on ka samal tasemel nagu talvel. Ehk saab ikka soojade ilmade saabudes mõnevõrra alkoholi toimet meenutada.

  2. Allar said...

    Ahjaa. Ma ei tea mis andmete põhjal see tabel koostati. Ilmselt müüginumbrite järgi (kuigi lingis oli viidatud sellele justkui oleks kõik andmed saadud inimeste küsitluse tulemusena). Kuid oluline on see, et täiesti märkimisväärne kogus meie müügist juuakse ära teisel pool Soome lahte.
    Olen mitmelt poolt kuulnud seisukohta, et Soome on Eestist siiski eespool ja Eesti ei pruugi isegi teisel kohal olla.

    Seega sangad kätte ja hakkame kallutama. Mingid põdrad ei või meist ju ometigi paremad olla.

  3. kadriko said...

    Mis värk sul selle veiniga on siis? Et miks ta sul igalt poolt välja on arvatud?

  4. Allar said...

    no vein on ikka nagu tavaline jook, mida toidu kõrvale juua. See et ta alkohoolne on, on lihtsalt üks kaasnähtus. Aga kes jooks sellist õlu või viina, mis ei paneks pead ringi käima.

  5. Anonymous said...

    Loe kogu blogi, paris hea