Juhan Peeglist ja eesti keelest

Kirjutas kadriko

Tahtsin hirmsasti Juhan Peegli 90. sünniaastapäeva raames toimunud konverentsist kirjutada, aga kuna sellest on juba väga palju aega möödas, jätan sealtoimunu seekord sinnapaika. Ettekanded olid huvitavad, eriti teises pooles. Tulevastele ajakirjanikele (keda oli küll saalis vaid käputäis) sai mõtlemisainet küllaga.

Teadupärast tegeles Peegel muuhulgas ka eesti keele, täpsemalt rahvalaulude uurimisega. Rahvalaulud on aga oluline alus sellele, milline on meie keel praegu.
Uppsala ülikooli professor Raimo Raag kirjutas rootsi üliõpilastele õpiku "Talurahva keelest riigikeeleks", milles kirjeldab eesti keele sihipärast muutmist riigikeeleks ning selle edasist arengut. Polaarkaru blogist leidsin tolles raamatus avaldatud uusversiooni loost "Kas tunned maad". Lisan siis siiagi ühe, minu meelest kõige vahvama, salmi.

Siin tervitavad metsamassiivid
nii palavalt siseveekogusid, haljassöödamaid
Siin sademete toimel teraviljakultuur juurdub
ja päike on tihedas kontaktis kõrreliste ülaosaga.

Laulusõpradel on kindlasti lõbus lugu originaaltekstiga kokku viia. Meil siin küll igal juhul oli. Suvisel laulupeol läheb ilmselt paraku raskeks sellise tekstiga lugu esitada. Rütm ei taha kuidagi paika loksuda.

0 vastukaja: